JAGA LIDAH ANDA
 Check FB tadi terjumpa satu status sorang kawan, bunyinya begini:

"Kita ada pilihan untuk tidak sakitkan hati orang. Kalau orang tersebut salah, betulkan. Bukan dengan cara perli. Tolonglah jangan perli. Budaya apa tu?"

Betul kata-kata kawan saya tu, kita kadang-kadang lupa bahawa kata2 yang keluar dari mulut boleh jadi akan menggembirakan orang yang mendengarnya, boleh jadi akan menyakitkan orang yang mendengarnya.

Kita sepatutnya bersyukur kerana Allah s.w.t mengurniakan lidah yang sempurna kepada kita, tapi kita sebagai hambaNYA sering terlupa untuk BERSYUKUR dan hargai segala kurniaan yang besar ini dengan menyalahgunakan lidah untuk bercakap perkara yang sia-sia hingga boleh menyakitkan hati orang lain.

Daripada status FB kawan saya di atas, mungkin orang itu ingin menegur sahabatnya, tetapi caranya tidak kena iaitu dengan kaedah perli, kerana tidak semua hati manusia boleh menerima perlian walaupun dia adalah orang yang rapat dengan kita. Maka, adalah baik jika kita memilih jalan selamat dengan berkata yang baik-baik dalam teguran, kerana Rasulullah s.a.w apabila berkata-kata, sangat lembut dan berhikmah sehingga boleh menyentuh hati seorang yang bukan islam.

Jom kita muhasabah bersama:Berdiam diri pula tidak bermakna kita harus jadi seorang yang memang pendiam, sehingga menyebabkan maksiat dan kemungkaran berleluasa. Pilihlah cara yang berhikmah, insyaAllah mudah-mudahan lambat atau cepat, terima atau tidak, bukan kita yang menentukan.


Peringatan buat diriku yang sering terlupa,0 Responses

Catat Ulasan